apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Van Anne tot Zora       Gastschrijver       Rika Ponnet                   Forum    

Voor wie zich opnieuw op het dating-pad waagt

In tegenstelling tot wat al eens gedacht wordt, is veruit de grootste groep van daters ouder dan 40.

Dat is makkelijk te verklaren: hoge echtscheidingscijfers, hoge levensverwachtingen, een uitgaansleven dat vooral gericht is op veel jongere mensen...

Dat daten na je veertigste anders is dan toen je twintiger was, zal iedereen die zich op deze leeftijd op het liefdespad waagt, bevestigen.
Uit alle onderzoeken én ervaringen in mijn eigen praktijk blijkt dat daten na je veertigste niet altijd van een leien dakje loopt, maar dat uiteindelijk de allergrootste groep er wel in slaagt om opnieuw een partner te vinden. Ruim 80% van wie gescheiden is, vindt op rijpere leeftijd opnieuw een levenspartner, dat bleek uit het grootschalig onderzoek Scheiden in Vlaanderen.

Mannen scoren doorgaans iets beter dan vrouwen. Twee groepen hebben het duidelijk moeilijker op de datingmarkt: midden en hoger opgeleide vrouwen
en laag opgeleide mannen.


Toch heb je los van statistieken erg veel zelf in de hand. Zo merk ik telkens opnieuw dat wie de relatiemarkt met open vizier benadert, een veel vruchtbaarder traject aflegt.

Concreet betekent dit: vergeet de "shopping lijst" van verwachtingen waaraan elke man of vrouw moet voldoen om niet genadeloos afgewezen te worden.
Ga niet op zoek gaan naar Mr(s). Perfect.


Mr(s) Perfect bestaat niet in de dating arena

Niemand zal ooit aan al je noden en verwachtingen tegemoet komen. Probeer daarentegen uit elke kans iets te halen. Dat betekent ook: durf stereotiepe scenarios en verwachtingen in vraag te stellen.
Zo gaan intelligentie en carrière niet altijd samen
Zo is niet elke boekhouder saai of elke lerares bazig...


De grootste valkuil op deze leeftijd, is vertrekken vanuit je negatieve ervaringen. Alles wat in het verleden fout ging, is dan de basis om potentiële partners af te wijzen of te beoordelen. Men weet dan vooral goed wat men allemaal niet wil....Nogal wat mensen hopen bovendien in dating-land de witte raaf te vinden:
een vrije, ongebonden man of vrouw die er al hun emotionele bagage, kinderen etc bij zal nemen, om de hoek woont....

Het puzzelstuk als het ware,
dat perfect past op het plaatsje in je leven waar nu een lege ruimte zit.
Niet dus! Opnieuw starten betekent een nieuwe puzzel leggen.

Heel vaak hebben we het over een nieuw samengesteld gezin met kinderen die niet altijd dezelfde leeftijd en dito verlangens hebben, die elk uit een ander nest en opvoedingsklimaat komen en jouw nieuwe partnerkeuze niet noodzakelijk op applaus zullen onthalen.


Het betekent ook twee levens in elkaar knutselen voor wat betreft tijd. Als je dit beseft, pas je je verwachtingen aan en weet je dat een relatie op deze leeftijd er anders uitziet dan als je 20 ben. Het kan allemaal erg mooi zijn, maar de waarheid is dat het doorgaans meer moeite kost om je nieuwe leven op het juiste spoor te krijgen en houden.

Zijn er dan geen voordelen?
Zeer zeker wel. De grootste troef is de zelfkennis die je opgedaan hebt. Je leert uit vroegere relatiebreuken, weet beter wat je wel en niet zo belangrijk vindt, je gaat op het dating parcours bepaalde dingen meer zien als een kers op de taart, niet als een noodzakelijk element in de partnerkeuze.

Wie zichzelf beter kent, is ook beter in staat om goede keuzes te maken, dat merk ik dagelijks.

Gouden tips voor het daten zijn er niet en bovendien merk ik dat een veelheid aan tips,
mensen vaak juist onzeker maakt.
Heel algemeen denk ik dat je met voldoende zelfzorg én een positieve, contactgerichte houding al heel veel kan bereiken. Weet ook dat Rome niet in een dag werd gebouwd. Dating: een partner zoeken en vinden, ook dat vergt meestal tijd.

Mensen zoeken soms jaren naar een ideale woning en vinden dat normaal, maar een partner moet zo gevonden zijn. Dat is niet realistisch. Uiteraard steekt in zo een proces onzekerheid al eens de kop op: afwijzen en vooral afgewezen worden, het gaat in de kleren hangen, voegt toe aan de onzekerheden. Beseffen dat zo goed als iedereen op deze leeftijd met deze onzekerheid kampt, maakt het mogelijk faalangst onder controle te houden. Ga vooral niet te veel uit van de dingen die niet ideaal zijn, probeer te focussen op al de plussen.


Ik merk het voortdurend in mijn praktijk: mensen richten zich vaak op tal van dingen die ze niet kunnen veranderen en vergeten al de dingen die ze wel in de hand hebben: luisterbereidheid, een positieve ingesteldheid, zelfredzaamheid...

Rika PonnetREACTIES:


-------------------------
De jaren van verstand komen naarmate je ouder word
Zo bouw je levenservaring op
Het leven is niet altijd
rozengeur en maneschijn:
doe wat water bij de wijn.

Door Dirk uit Hasselt

-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen