apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Ga eens op repaircafe

Een kapotte rits, een gebroken spaak in je fietswiel, een geblokkeerde keukenrobot, een kapotte stoel… Onherstelbaar, zeg je?

Loop niet meteen naar de winkel om het voorwerp te vervangen, maar consuminder en ga op Repair Café. Zoveel gezelliger én goedkoper!
consuminderen

Onze consumptiemaatschappij stuurt erop aan om dingen die stuk gaan onmiddellijk te vervangen door nieuwe. Ze heeft het Engelse woord ‘consumables’ (of in het Frans consommables) uitgevonden waarmee voorwerpen bedoeld worden die regelmatig vervangen moeten worden.

Koop (g)een nieuw, consuminder

Aanvankelijk werden daarmee bijvoorbeeld inktpatronen voor een printer, lijm, kleefband of zelfklevende kattenbelletjes aangeduid. Maar de laatste jaren zie je ook hoe printers of gsm’s in deze categorie van producten vallen. Is er zo’n gebruiksvoorwerp stuk, koop dan gewoon een nieuw, want voor de prijs van de herstelling heb je al een nieuw toestel; wordt er dan al snel gezegd.

Dat is de prijs die je bij de dienst-na-verkoop van het merk betaald, wel te verstaan. Want in tijden van economische crisis en groeiend ecologisch bewustzijn worden mensen creatief. Dan bedenken ze alternatieven voor die dure diensten.

Samen herstellen

Zo’n uitvinding is het Repair Café. Dat is een gratis (!) bijeenkomst waar spullen hersteld worden. Het systeem is even eenvoudig als gezellig. Je trekt met een kapot gebruiksvoorwerp naar een Repair café. Daar is het nodige materiaal voor handen en zijn er experts aanwezig die je kunnen helpen bij de reparatie. Zo consumeren we allen minder en besparen mooie bedragen.

Samen met – bijvoorbeeld - elektriciens, naaisters, schrijnwerkers, fietsenmakers… bekijk je wat er mis is met je voorwerp en leer jij hoe je het probleem kunt oplossen. Ben je klaar, dan drink je een kopje koffie, snuister je in boeken over reparaties of ga je andere bezoekers helpen.
En als single is dit een uitgelezen kans om andere vrijgezellen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Goedkoper en beter voor het milieu

Jij bent gratis of heel goedkoop gesteld en je hebt bijgedragen tot een beperking van de grondstoffen, energie en dus de CO2-uitstoot die nodig zijn om nieuwe producten te maken.

Het idee kwam van de Nederlandse Martine Postma (twitter: @MartineMDPostma) die zich al meer dan 5 jaar op allerlei manieren inzet voor duurzaamheid. In die tijd heeft ze heel veel mensen opnieuw leren aanknopen met een gewoonte die tot in de helft van de vorige eeuw gangbaar was: nl. iets wat stuk is, herstellen.
En er opnieuw de waarde van in te zien.

Waar vind je Repair Café’s?

In Vlaanderen en Brussel wordt het concept verspreid via Netwerk Bewust Verbruiken (NBV) in samenwerking met partners zoals LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, Kapart.asp?id=OSIE, Netwerk Tegen Armoede, EcoHuis Antwerpen. Klik hier voor meer info Repaircafe.be

Wil je graag zelf een Repair Café starten?
Dan vind je daarover hier meer informatie. Start zelf een repaircafé

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Een hypothecaire lening afsluiten

5 stappenplan voor goed budgetbeheer

Een huurcontract voor samenhuizersTesamen