apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Budgettip: Cadeaus geven zonder uw budget te ruïneren - deel 1

De tijd dat u vader elke Kerst een fles after shave of een das gaf, en moeder deed of ze diep geroerd was met een set… keukendoeken, ligt lang achter ons. We leven in de gadgetmaatschappij, de een mag niet onderdoen voor de ander.

In vele families gaat er een vol maandloon (meestal dat van de moeder!) naar de games, smartphones en schoolreisjes van de kids.
Soms kan en moet het anders…

= Budget tip 1: Train u er in om de cadeaucorvee voor te bereiden.
Mijn broer zei met Pasen dat ze geen escargotlepels hadden, of mijn dochter laat vallen dat ze een bepaalde fotolens goed kan gebruiken.

Of gewoon losse ideetjes van leuke én prijsgunstige zaken in winkels en op websites. Ik steek in mijn portefeuille of agenda steevast een los blaadje waarop ik snel al die zaken prompt noteer, anders ben ik tegen december alle cadeau noden gegarandeerd vergeten.

Dat gaf me bij elk feest een weelde aan ideeën, dus minder onvoorziene onkosten en stressvol shoppen om op het allerlaatste nog iets degelijks te vinden.

Bij twijfel: informeer u op het laatste moment discreet bij naasten, misschien heeft hij of zij het object net zelf gekocht of gekregen.

= Budget tip 2: Maak een cadeautjesschuif
U komt het geregeld tegen: een echt leuk of mooi ding dat maar een schijntje kost. Koop het gewoon, het is goede bespaar truc: het komt ooit van pas als u onverwacht op bezoek moet, in plaats van de eeuwige en dure bos bloemen. De exotische prullaria van op reis komen dan ook van pas.

= Budget tip 3: Velen zijn blijer met iets nuttigs dat u zelf maakt,
dan het zoveelste nutteloze gadget voor in de kast. Zorg dat het echt past bij de smaak of de noden van de ontvanger en maak er vooral iets feestelijks van qua verpakking of afwerking.

= Budget tip 4: Een ander soort boeket
Boeketten zijn over het algemeen duur, enkel die prachtige lange gladiolen zijn in de herfst meestal spotgoedkoop. budgettip Een mooi cadeau met vaak méér effect is één prachtige lange roos of drie opvallende bloemen (altijd een oneven aantal, dat staat mooier) met wat aangepast groen, elegant papiertje en strik er rond: een mooi gebaar.

Voor sommige vrienden durf ik dat commercieel bloemetje opsmukken met varenbladeren of taxus of graspluimen uit de tuin - dat lukt ook met twee goedkope boeketjes van de Aldi, mooi herschikt. Succes gegarandeerd, het is zoveel persoonlijker en u bespaart ermee!

Bij Ikea kan/kon men ook voor een prikje plooibare plastic vazen kopen, dat lijkt ook zoveel chiquer en handiger voor de gastvrouw, en ze kunnen later zelfs dienen als koelemmer…

= Budget tip 5: Een welkome dienst
“Bon goed voor drie sessies babysitten”,
“Coupon voor vervoer naar en van nachtelijkefuif of concert”.
“Bon voor 3 uur gratis knutselwerk”.
“Bon voor een gratis fotoreportage van kids, feest of uitstap”.
“Bon voor vijf uur bijles Spaans of Geschiedenis”.
“Bon voor grondige poetsbeurt van uw zilveren bibelootjes”,
“Bon voor drie hele maaltijden koken voor de hele familie”.
“Bon om drie keer met véél grote spullen naar het containerpark te rijden”.
“Grondige poetsbeurt van het wageninterieur of intense schoudermassage”.

U kan het zo gek niet bedenken - met een leuk en lief kaartje en envelopje worden het magische cadeaus met een erg persoonlijke toets. Let er wel op dat het moet gaan om iets waar de ontvang(st)er echt wat aan heeft: besparing qua tijd, comfort, ontlasten van taken die ze niet graag doen of niet kunnen - bijv. te kleine auto voor verhuis en containerpark. En tegelijk bespart u een hoop centen.

= Budget tip 6: Een envelop is natuurlijk vaak welkom
Maar die cijfers staan er zo hard, zwart op wit, en de kans dat u met een klein budget royaal overkomt, is niet hoog. Een dienst kost u enkel tijd en inzet, maar is in deze drukke tijden in feite erg veel waard: een poetsbeurt van een auto-interieur komt bijvoorbeeld al snel op tientallen euro’s te staan, dat tikt aan.

Twijfelt u, wat de bestemmeling het liefste heeft, geef haar of hem dan de keuze tussen drie opties (autokuis van binnen, van buiten of nachtelijk vervoer van een concert of feest). Mensen die kunnen kiezen tussen verschillende opties, zijn aantoonbaar contenter dan wie geen keuze krijg!

= Budget tip 7: Een blanco album of kader
Voor huwelijken en allerhande vieringen maakt u veel feestelingen blij met een mooi leeg fotoalbum, waarvan u eventueel de cover al personaliseert.

Men kan daar eventueel ook al wat oudere foto’s in plakken zoals kinderfoto’s van het koppel, of iets uit de verlovingstijd, om de ‘start’ van het album al een zetje te geven.

Ook een instant polaroidcamera komt van pas - of een digitaal cameraatje. Wie echt geen geld heeft of serieus wil besparen haalt in de solden (IKEA!) een paar spotgoedkope kaders en spuit die met een busje verf in een mooie ander kleur.

Ik kocht zo eens een heel stel knalgele en gifgroene kaders voor een prikje, die met een bus goudverf werden getransformeerd in mooie luxeobjecten - de ondergrond mag er gerust een beetje door schijnen. Zo’n bus kost een paar euro maar u kan er alle soorten gadgets snel mooier mee maken, zonder geklieder met vuile borstels. Tip: Vergeet niet de bus even op het laatste ondersteboven te houden en spuiten, anders verstopt het ventiel.

Soms komt u een fantasiejuweel tegen dat prachtig is qua vorm, maar met een oerlelijke steen. Een druppel nagellak in een mooie kleur kan dan wonderen doen en houdt meestal prima!

= Budget tip 8: Ten slotte:
Voor wie al alles heeft:
Iets consumeerbaar (tabak, een boek, iets lekkers).
Ofwel extra bergruimte, een kastje of berglade voor onder het bed en allerlei hulpjes om zaken op te hangen of compact op te bergen.

Lege kaders om zelf dierbare foto’s in op te bergen.
Een prachtige pen (die u in de solden op de kop kon tikken!)
Een reisje of weekendtrip kan u vaak voor een prikje aankopen via Outspot, Groupon en
1dagskoopjes . Dat zijn vaak bijzonder mooie arrangementen - let wel op de praktische details (periode, kamer met zicht enz.).

Zie ook:Budgettips eindejaar deel 2

Te mijden cadeaus

Antimoon
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Besparingstips

Zes tips om je reisbudget te beperken

Zeven originele bijverdienstenTesamen