De klachten over de stijgende voedselprijzen zijn in deze tijden van crisis niet uit de lucht. En hoewel dat gedeeltelijk gegrond is, heeft het ook veel met perceptie te maken. Je kan namelijk nog goedkoop én lekker koken. Er werd zelfs een website voor uitgedacht.
Lekker, vers én gezond koken met een budget van ongeveer 6 euro voor 2 personen? Onmogelijk zeg je? Toch kan het. Het wordt bewezen op :
Budgetkoken.be
Op deze website vind je tientallen recepten waar telkens de richtprijs bij aangeduid staat. Je kan ook recepten zoeken volgens het budget waarover je beschikt. De richtprijzen voor de budgetmaaltijden worden berekend op basis van enkele zeer duidelijke criteria. Als je die respecteert zou je in staat moeten zijn om goedkoop te koken.
Respecteer de seizoenen
De recepten worden in de eerste plaats gemaakt met seizoensproducten. Wil je dus in december een recept met tomaten of asperges maken, dan zal het veel duurder uitvallen. Een tweede criterium is gebaseerd op het feit dat alle nodige producten en ingrediënten het huismerk van een supermarkt dragen of bij een goedkope winkelketen gekocht zijn. De richtprijzen voor groenten, fruit, vis en vlees zijn gemiddelde prijzen. Promoties zijn niet ingecalculeerd. Als je daarvan kan genieten, wordt het recept er natuurlijk alleen maar goedkoper op.
Merkproducten
Is er een ingrediënt dat je niet vindt bij de huismerken, dan geldt ook hier de gouden raad: vergelijk prijzen. Surf naar de websites van de verschillende grootwarenhuizen en zoek naar hetzelfde product. Op deze manier vind je zeker de laagste prijs.
Handige kookboekjes
Kook je graag uit een echt kookboek, ga dan voor: ‘Budgetkoken - Kook voor minder dan € 2,5 per persoon’.
Het boek bundelt 85 recepten van budgetkoken.be verdeeld over de categorieën: hapjes, soepen, lunchgerechten, salades, lekker Belgisch, pasta, rijst pizzas & quiches, desserts.
Het is van de hand van Marleen Van Gaver en elk recept wordt geïllustreerd met een mooie kleurenfoto.