apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Weg met geldvretende gewoonten

Niets zo vervelend als geregeld op zwart zaad zitten.

Een betaling moeten uitstellen, zorgt meestal voor extra kosten. Het gevoel hebben dat je je niets kan veroorloven, is frustrerend. Maar is dat laatste wel zo?

 

Zoektocht naar manieren om te zuiniger te leven.

Tv-series, reclame, magazines, onze consumptiemaatschappij: ze sporen ons allemaal aan om van het leven te genieten, om onszelf te verwennen.

Gezond eten is niet goed genoeg. Het moet het juiste eten zijn. Je pakt niet eender welke fles wijn uit het rek. Nee, het moet een weloverwogen keuze zijn passend bij gerechten die in een dure wok bereid werden en tevoren gesneden met dat ultrascherpe Japanse mes.
Toegegeven: al die dingen maken het leven extra mooi.

Maar het leven is niet zoals in ‘Sex and The City’ waar behalve advocate Miranda niemand echt hard schijnt te moeten werken om Jimmy Choo’s te kunnen kopen en aan ‘Retail therapie’ te doen als iemand een dipje heeft. Nochtans hebben velen van ons vastgeroeste gewoonten die naar deze levensstijl neigen en behoorlijk wat geld kosten. Tijd dus om die levensstijl even onder de loep te nemen.

Hier volgen 9 nuttige tips om te besparen

1- Lijst je uitgaven op
Hou gedurende een maand al je grote en kleine uitgaven bij. Noteer echt elke cent die je uitgeeft. Als je een smartphone hebt kan je daarvoor een app zoals cashflow of : Eyewally voor gebruiken.

Maak na elke week de balans op. Stop overbodige uitgaven en verander dure gewoonten.
Een voorbeeld.
Drink je elke namiddag op het werk een blikje frisdrank en loop je dan steevast naar de automaat? Koop vanaf nu een pak blikjes in de supermarkt en neem het mee naar het werk. Je spaart er makkelijk 0,20 euro per blikje mee uit. Dat is een 1 euro per week of minstens 4 euro per maand. Een druppel op een hete plaat, zeg je? Zoek iets dat dienst kan doen als spaarpot en steek elke cent die je uitspaart erin. Wedden dat je na een half jaar een mooi bedrag bijeen hebt?

2-Betaal op tijd
Facturen en overschrijvingsformulieren raken makkelijk ondergesneeuwd. Resultaat: de rekeningen worden te laat betaald waardoor er boetes volgen en de factuur nóg hoger uitvalt. br>
Geef deze paperassen een vaste plaats: een doos op je bureau, een magnetische knijper aan je koelkast… Plan om er een keer per week door te gaan en alles te betalen. Internetbankieren is hiervoor de perfecte oplossing: je kan de overschrijvingen immers ’s avonds of in het weekend doen. Krijg je al veel facturen via e-mail? Steek een kattenbelletje bij de papieren facturen zodat je ze niet vergeet. Uitprinten? Natuurlijk niet, dat kost je een hoop papier.

Werk met domiciliëring. Meestal krijg je hier nog korting voor en je vergeet geen enkele factuur meer te betalen.

3-Ruim op
Het overkomt de beste: de batterijtjes van de afstandsbediening zijn leeg en je vindt nergens nieuwe. Nochtans had je ze gekocht. Dus ga je maar weer nieuwe kopen.

Een rondje opruimen is hier aan de orde. Selecteer, gooi weg en organiseer de inhoud die overblijft op in dozen, blikken, enz. Geld gaat in de spaarpot. Hoe overzichtelijker, hoe makkelijker iets terug te vinden is. Geef de dingen vaste plaatsen.

Heb je kinderen, doe dit dan niet alleen. Geef hen de reden van je opruimwoede en waarom alles zijn plaats moet hebben. Betrek hen bij de besparingsoperatie.

4-Wat je zelf maakt is goedkoper
Drukke agenda’s, lange werkdagen, tijd te kort. Daarom kopen we voor de lunch een broodje of slaatje en verkiezen we er ’s avonds voor om een ‘bakje’ op te warmen in de microgolfoven. Dure gewoonte. Maak dus boterhammetjes voor de lunch.

Wanneer je meer tijd hebt, bereid je grotere hoeveelheden groenten, soepen en andere maaltijden. Vries ze in. Zo heb je ’s avonds snel een lekkere, goedkope én gezonde maaltijd. Denk ook op langere termijn. Hou je van tomatensaus? Maak ze zelf, in het topseizoen van de tomaten. Ze zijn dan op hun lekkerst en het goedkoopst.

5-Gebruik wat je koopt
Je uitgavenlijst al eens bekeken? Die krant die je kocht, heb je die echt gelezen? Wellicht had je ook zonder gekund. De updates van de kranten op het internet zijn misschien summier, maar nog steeds gratis. En die zwarte jurk? Had je er al geen twee in de kast hangen?

6-Steek tijd en energie in energie
Bekijk regelmatig de aanbiedingen van energieleveranciers.
Kijk even op: Mijn energie
Je kan je voordeel doen door te veranderen. Analyseer je waterverbruik. Douchen is zuiniger dan een bad nemen. Ga je sporten, douche dan in de club en niet thuis. Gebruik de spaarknop op je toilet. Laat de kraan niet open staan als je je tanden aan het poetsen bent.

Brandstof voor de auto is duur. Voor korte trajecten gebruik je dus beter de fiets of ga je te voet. Een uitje naar de stad? Neem het openbaar vervoer mét een rittenkaart. Het bespaart je niet alleen geld maar ook een boel parkeerellende.

7-Is het gras elders groener?
Je bent gek op het brood van de bakker waar je vroeger woonde en dus blijf je daarheen rijden. Een hele uitstap. Nergens is het lamsvlees beter dan bij die ene Turkse slager, die wél 20km verderop woont. Test de zaken in je (nieuwe) buurt. Koop kleinere hoeveelheden en proef. Wellicht vind je ook kwalitatieve producten dichter bij huis.

8-Shop met verstand
Doe je boodschappen een keer per week. Maak vooraf een lijstje en hou je daaraan. Maak gebruik van bonnen en promoties. Shop niet als je geen tijd hebt om naar de aanbiedingen te kijken en prijzen te vergelijken en doe het ook niet op een lege maag. Er zouden wel eens onnodige snacks en chips in je mandje en daarna in je mondje kunnen verdwijnen.

9-Vermijd om nutteloos te winkelen.
Heb je een dipje, sturen de blues je richting shoppingcenter? Niet aan toegeven. ‘Retail therapie’ is van zeer korte duur.

Ga eerder schoonheid opzoeken. Breng een bezoek aan een bloementuin, wandel door het park en bewonder de bomen, ga naar een tentoonstelling: omring je met wat jij mooi vindt en ervaar het verzachtende effect ervan. Veel kans dat wat je aan het doen bent gratis is.
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite


'' Doe je boodschappen een keer per week. Maak vooraf een lijstje en hou je daaraan ''



Tesamen